Pierwsze, małe kroki ❤️

Już doskonale wiecie, jaką rolę odgrywają węch i wzrok w pierwszych chwilach życia noworodka oraz jak przyczyniają się do udanego breast crawlu. Mały człowiek poznaje nowy dla niego świat używając również dwóch innych zmysłów – smaku oraz dotyku. Dlaczego mają niebagatelne znaczenie przy samoprzystawieniu?

Badacze zaobserwowali już, że dziecko szybciej dociera do piersi, która przetarta jest płynem owodniowym. Dziecko wyczuwa go po zapachu, ale duże znaczenie ma smak tego płynu – znany już dziecku z życia płodowego. Substancja wydzielana przez brodawkę jest bardzo podobna do płynu owodniowego. Dziecko używa smaku i zapachu wód płodowych ze swoich dłoni i łączy go z substancją lipidową na sutku. Ten smak i zapach stymulują noworodka do aktywnego poszukiwania i uchwycenia piersi.

Dotyk w kontakcie skóra do skóry dostarcza ciepła i szeregu innych bodźców dotykowych. Dlatego specjaliści polecają kangurowanie, jako doskonały sposób na nawiązanie bliskości. Jakie jeszcze korzyści zapewnia kontakt skóra do skóry?

  • Pomaga regulować temperaturę
  • Pozwala na regulację procesów metabolicznych, szczególnie poziomu cukru i równowagę zasadowo-kwasową
  • Redukuje płacz dziecka
  • Powoduje wydzielanie oksytocyny u matki 
  • Ma pozytywny wpływ na krótko i długoterminowe powodzenie karmienia piersią

Noworodek jest przez naturę wyposażony w odruchy, które pomagają mu samodzielnie dotrzeć do piersi i rozpocząć karmienie. Pomóżcie nam dotrzeć z tą wiedza do innych mam! 🙂 Udostępnijcie link do artykułu lub po prostu opowiedzcie przyjaciółce o tym niezwykłym zjawisku!

Tekst opracowano na podstawie badań:
Klaus i Kennel, 2001
Christensson, 1992, 1995
Righard i Alade, 1990
WHO, 1998
DeChateau i Wiberg, 1977

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *